Τηλ. και φαξ: 2310 - 825 721

e mail: evgenidi@gmail.com

Δελφών 60 - 54642 - Θεσσαλονίκη

Β Ι Τ Α Μ Ι Ν Ε Σ

Προβιταμίνη Α (β-καροτένιο)
Το β-καροτένιο είναι η προβιταμίνη της βιταμίνης Α. Βοηθά στη προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α η οποία ενισχύει την όραση, βοηθά στη καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συντελεί στην ανάπτυξη και συμβάλλει στη διατήρηση γερών των οστών και υγειούς του δέρματος, μαλλιών, δοντιών και ούλων. Καταπολεμά την ξηρότητα του δέρματος και ισχυροποιεί την υγεία των βλεννογόνων.

Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)
Η βιταμίνη Β1, όπως και όλες του συμπλέγματος Β, είναι βασικός παράγοντας για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και την απελευθέρωση ενέργειαςβοηθά στην ανάπτυξη και την καλή λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος. Επίσης αυξάνει την πνευματική δραστηριότητα.

Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη)
Η b>βιταμίνη Β2 βοηθά στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή. Συμβάλλει στη δημιουργία υγειούς δέρματος, νυχιών και μαλλιών. Βοηθά την όραση, καταπραϋνει οιδήματα στο στόμα, χείλη, γλώσσα και βελτιώνει το μεταβολισμό.

Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη ή νικοτιναμίδιο)
Η βιταμίνη Β3 είναι απαραίτητη για την σύνθεση των σεξουαλικών ορμονών, την υγεία του δέρματος και του πεπτικού συστήματος. Αυξάνει την ενέργεια αξιοποιώντας κατάλληλα τις τροφές. Μειώνει την ένταση των ημικρανιών, τη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και την υψηλή πίεση του αίματος.

Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό οξύ)
Η βιταμίνη Β5 βοηθά στην ομαλή ανάπτυξη του σώματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Είναι σημαντική για την καλή λειτουργία των επινεφριδίων και συμμετέχει στη μετατροπή του λίπους και της ζάχαρης σε ενέργεια. Μειώνει τα τοξικά αποτελέσματα πολλών αντιβιοτικών.

Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη)
Η βιταμίνη Β6 συμμετέχει στο μεταβολισμό των αμινοξέων, των λιπών και των πρωτεϊνών. Είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού και του μυικού συστήματος. Επίσης δημιουργεί ερυθρά αιμοσφαίρια και αντισώματα. Στις γυναίκες παίζει σημαντικό ρόλο στην αναστολή της έκκρισης της προλακτίνης και καταπραϋνει τα προεμμηνορυσιακά συμπτώματα.

Βιταμίνη Β12 (Κοβαλαμίνη)
Η βιταμίνη Β12 σχηματίζει και αναζωογονεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια, διατηεί υγιές το νευρικό σύστημα, επιταχύνει την πεπτική διαδικασία, αυξάνει την ενεργητικότητα και ελατώνει τον εκνευρισμό. Βελτιώνει την μνήμη, τη συγκέντρωση και την ισορροπία.

Φολικό ή φυλλικό οξύ
Το φολικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β. Μειώνει την αρτηριοσκλήρυνση και προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της αναιμίας και για τη σύνθεση του DNA και του RNA του οργανισμού και συμβάλλει στην υγεία του δέρματος. Τονώνει την όρεξη.

Βιταμίνη C (Ασκορβικό οξύ)
Η βιταμίνη C δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα προλαβαίνοντας αρκετές ιώσεις και τα κρυολογήματα. Σε συνδιασμό μάλιστα με τον ψευδάργυρο είναι πολύ πιθανό να μπορεί να αποτρέψει το κρυολόγημα. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου. Διατηρεί υγιές το δέρμα και τα ούλα και επιταχύνει την ανάρρωση.

Βιταμίνη D3 (Καλσιφερόλη)
Η βιταμίνη D3 Ενεργοποιεί το ασβέστιο και το φώσφορο και είναι απαραίτητη για την καλή κατάσταση των οστών. Βοηθά στην αφομοίωση της βιταμίνης Α, στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου και στην πρόληψη των κρυολογημάτων σε συνδιασμό με τις βιταμίνες Α και C.

Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε είναι ο πιό σημαντικός αντιοξειδωτικός παράγοντας. Προλαμβάνει και διαλύει τους θρόμβους, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει την κόπωση και επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Προστατεύει τα αγγεία από την αρτηριοσκλήρυνση και συμβάλλει στη μείωση της πίεσης και του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Βιταμίνη Η (Βιοτίνη)
Η βιταμίνη Η συμμετέχει στο μεταβολισμό των λιπιδίων και των αμινοξέων. Επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και ανακουφίζει από τους μυικούς πόνους.

Βιταμίνη Κ
Η βιταμίνη Κ βοηθά στην κατάλληλη πήξη του αίματος και στην αποφυγή εσωτερικών αιμορραγιών.

Μ Ε Τ Α Λ Λ Α

Σίδηρος
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και ορισμένων ενζύμων που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά του οξυγόνου στα διάφορα όργανα και τους μυς. Βοηθά στην ανάπτυξη, αυξάνει την αντίσταση στις ασθένειες και προλαβαίνει την κόπωση.

Ασβέστιο
Το ασβέστιο συντελεί στην υγεία των δοντιών και των οστών και σε συνδιασμό με το μαγνήσιο, στη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Παίρνει μέρος στην πήξη του αίματος, στην ενεργοποίηση ενζύμων ενώ συναντάται και στο περιφερικό νευρικό σύστημα. Δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που πάσχουν από νεφρολιθιάσεις.

Φώσφορος
Ο Φώσφορος είναι απαραίτητος για την σωστή ανάπτυξη των οστών και την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών και του νευρικού συστήματος. Παρέχει ενέργεια και ζωντάνια επειδή βοηθά στο μεταβολισμό των λιπών και των αμύλων. Μειώνει τους πόνους της αρθρίτιδας.

Μαγνήσιο
Το Μαγνήσιο είναι επίσης βασικό στοιχείο για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων, των μυών και των οστών. Επίσης είναι σημαντικό για τη δράση πολλών ενζύμων. Βοηθά στην κατάθλιψη και στις χολολιθιάσεις. Η έλλειψή του μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή εάν υποφέρουμε συχνά από κράμπες.

Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος στο γεννητικό σύστημα του άρρενα και χρήσιμος στο δέρμα, τα νύχια, τα δόντια, το ήπαρ, στην παραγωγή ινσουλίνης και τα μαλλιά. Βοηθά στη θεραπεία των πληγών και στην αντιμετώπιση των ιών και ιδιαίτερα της γρίπης. Σε έλλειψη ψευδαργύρου εμφανίζονται στα νύχια άσπρα σημάδια και ξεφλουδίζονται ή σπάζουν.

Χαλκός
Ο χαλκός είναι απαραίτητος στο μεταβολισμό των κυττάρων και στην παραγωγή του συνδετικού ιστού. Βοηθά στην αποθήκευση και το μεταβολισμό του σιδήρου σε μορφή αιμοσφαιρίνης, καθώς και στο σχηματισμό ερυθροκυττάρων. Επίσης απομακρύνει από το πλάσμα του αίματος τις ελεύθερες ρίζες.

Μαγγάνιο
Το μαγγάνιο συμμετέχει στο σχηματισμό του συνδετικού και του νευρικού ιστού, των οστών, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή.

Κάλιο
Το κάλιο προστατεύει την καρδιά από τις αρρυθμίες και μαζί με το νάτριο διατηρεί την ισορροπία του ύδατος στον οργανισμό.

Νάτριο
Το νάτριο συμμετέχει στην ενεργοποίηση των μυών και των κυττάρων του νευρικού συστήματος.

Ιώδιο
Το ιώδιο βρίσκεται και επηρεάζει τον θυροειδή αδένα. Ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να προκαλέσει μειωμένη πνευματική αντίδραση, έλλειψη ενεργητικότητας και αύξηση βάρους.

Χρυσός
Ο χρυσός διεγείρει την κυτταρική λειτουργία. Βοηθά στις ρευματοπάθειες.

'Aργυρος
Ο άργυρος βοηθά τον οργανισμό σε διάφορες λοιμώξεις.

Φθόριο
Το φθόριο συνδέεται με το ασβέστιο και συντελεί στην υγεία των οστών. Δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που πάσχουν από νεφρολιθιάσεις.

Ι Χ Ν Ο Σ Τ Ο Ι Χ Ε Ι Α

Σελήνιο
Το σελήνιο είναι σημαντικός αντιοξειδωτικός παράγοντας. Καθηστερεί τη γήρανση του δέρματος, διατηρεί την ελαστικότητα των ιστών και αυξάνει την αντοχή. Όπως και ο ψευδάργυρος, παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή στους άρρενες και στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξικό για τον οργανισμό.

Μολυβδαίνιο
Το μολυβδαίνιο ενεργοποιεί πολλά χρήσιμα ένζυμα στον οργανισμό μας.

Χρώμιο
Το χρώμιο συνεργάζεται με την ινσουλίνη στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Επηρεάζει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπιδίων και βοηθά στην ανάπτυξη.

Νικέλιο
Το νικέλιο συμμετέχει στη λειτουργία πολλών ενζύμων.