Τηλ. και φαξ: 2310 - 825 721

e mail: evgenidi@gmail.com

Δελφών 60 - 54642 - Θεσσαλονίκη

Πριν από μερικά χρόνια οι ειδικοί πίστευαν πως η μοναδική πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων ήταν οι τροφές. Μια σωστή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Αυτά είναι: υδατάνθρακες, πρωτεϊνες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, νερό και φυτικές ίνες. Με την πάροδο των χρόνων, οι περισσότεροι πιστεύουν πως ακόμη και η σωστή διατροφή δεν είναι πλέον επαρκής. Αυτό συμβαίνει γιατί οι βιταμίνες είναι πολύ ευαίσθητες και καταστρέφονται πολύ εύκολα. Η έκθεση των τροφίμων στον ήλιο, η θερμοκρασία (καταστρέφει τις B1, B6,C, B5 και φολικό οξύ) και ο τρόπος μαγειρέματος (βράσιμο, τηγάνισμα, φούρνος μικροκυμάτων), αλλά και ο τρόπος κατάψυξης (επηρεάζονται οι B6, K και Ε) και συντήρησης των τροφών είναι μερικοί από τους παράγοντες που καταστρέφουν τις βιταμίνες που περιέχονται στις τροφές. Επιπλέον το άγχος, η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η λήψη φαρμάκων, οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες (π.χ. φαγητό στο πόδι) κ.λ.π. αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Οι βιταμίνες είναι φυσικές ουσίες (οργανικές ενώσεις μικρού μοριακού βάρους) χωρίς τις οποίες είναι αδύνατη η ζωή. Μία από τις βασικές λειτουργίες των βιταμινών είναι η συμμετοχή τους σε εκείνες τις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού που μετατρέπουν τα συστατικά των τροφών (πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, λίπη) σε ενέργεια. Βοηθούν στο μεταβολισμό, την αναπαραγωγή την ανάπτυξη και είναι απαραίτητες για την άμυνα του οργανισμού. Ακόμα και μία πολύ μικρή έλλειψη βιταμινών στον οργανισμό μας, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ατονίας, εκνευρισμού, υπνηλίας, άγχους, μειωμένης ενεργητικότητας, κακής διάθεσης, ευαισθησία σε κρυολογήματα, έλλειψη συγκέντρωσης, παχυσαρκία κ.λ.π. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τις συνθέσει απο μόνος του και έτσι προσλαμβάνει τις απαραίτητες για τη ζωή βιταμίνες, από την τροφή ή τα συμπληρώματα διατροφής.
Σύμφωνα με τη διαλυτότητά τους, οι βιταμίνες χωρίζονται σε λιποδιαλυτές (A, D, E, K) που διαλύονται στα λίπη, και σε υδατοδιαλυτές (B και C) που διαλύονται στο νερό. Οι λιποδιαλυτές αποθηκεύονται κυρίως στο συκώτι και παραμένουν στο σώμα περίπου 24 ώρες. Οι υδατοδιαλυτές αποθηκεύονται στο σώμα σε μικρότερες ποσότητες και αποβάλλονται με τον ιδρώτα και τα ούρα.

Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα για τη συντήρηση και τη λειτουργικότητα όλων των οργάνων. Συμμετέχουν σε όλες τις μεταβολικές λειτουργίες, στην οξεοβασική ισορροπία και στους μηχανισμούς ανταλλαγής ουσιών μεταξύ του αίματος και των κυττάρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές βιταμίνες και ένζυμα δεν αφομοιώνονται χωρίς τη βοήθεια των μετάλλων. Αποτελούν το 4-5% του βάρους του σώματος, εμπεριέχονται στα οστά και στα δόντια και είναι σημαντικά συστατικά των μυών, των νευρικών κυττάρων, των ορμονών, των ενζύμων και του αίματος. Βρίσκονται σε ανόργανη μορφή στο έδαφος και στη θάλασσα. Το σώμα μας δεν είναι σε θέση να παράγει μέταλλα και ιχνοστοιχεία και βασίζεται εξ ολοκλήρου στη λήψη τους με τις τροφές ή τα συμπληρώματα διατροφής για να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες.

Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε ότι από τη διατροφή δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενώ τα συμπληρώματα διατροφής δεν περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα τρόφιμα. Συνεπώς θα πρέπει να προσέξουμε να έχουμε μία πλήρη και ισορροπημένη καθημερινή διατροφή σε συνδιασμό με ένα αξιόπιστο πολυβιταμινούχο σκεύασμα.