Τηλ. και φαξ: 2310 - 825 721

e mail: evgenidi@gmail.com

Δελφών 60 - 54642 - Θεσσαλονίκη

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ    Γ Ρ Ι Π Η Σ

Η γρίπη οφείλεται στον ιό της γρίπης και μεταδίδεται με την αναπνευστική οδό. Συνεπώς πρόκειται για μία ίωση που ο χρόνος επώασής της είναι 1 έως 4 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να έχει προσβληθεί από τον ιό αυτό, αλλά να εμφανίσει τα συμπτώματα μερικές μέρες αργότερα.
Η περίοδος που έχουμε έξαρση των κρουσμάτων της γρίπης αρχίζει τον Νοέμβριο και τελειώνει τον Απρίλιο. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο παρατηρούνται τα περισσότερα κρούσματα του ιού.
Τα συμπτώματα της γρίπης είναι: πυρετός (πάνω από 38), ρίγος, μυαλγίες, συνάχι, πονοκέφαλος, πονόλαιμος, καταβολή, ανορεξία και ξηρός βήχας. Ο πυρετός συνήθως διαρκεί 3 με 4 μέρες. Σπάνια μπορεί να κρατήσει έως και 7 μέρες. Εργαστηριακά παρατηρείται μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων και αναστροφή του τύπου τους.
Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται κυρίως με την εισπνοή σταγονιδίων της αναπνοής, αλλά και μετά από επαφή με μολυσμένα από τον ιό αντικείμενα.
Ο ιός της γρίπης από μόνος του δεν είναι επικίνδυνος. Οι επιπλοκές του όμως μπορούν να τον καταστήσουν πολύ επικίνδυνο για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως οι ηλικιωμένοι, οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί και όσοι πάσχουν από χρόνια πνευμονολογικά νοσήματα. Οι πιό συνηθισμένες επιπλοκές είναι πνευμονία, βρογχίτιδα και ωτίτιδα. Στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού επιβάλλεται να γίνει αντιγριπικός εμβολιασμός, και η καλύτερη εποχή είναι το τέλος του Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Επίσης υπάρχουν και ειδικά φάρμακα, ανοσοενισχυτικά του αναπνευστικού συστήματος. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα καινούργιο αντιϊικό - αντιγριππικό φάρμακο σε εισπνοές Αυτές οι ομάδες του πληθυσμού πρέπει να ζητήσουν αμέσως ιατρική συνδρομή στην περίπτωση που νοσήσουν. Σ' αυτές τις περιπτώσεις συνήθως χορηγούνται αντιβιοτικά για να προλάβουν τις τυχόν επιπλοκές της γρίπης που αναφέραμε παραπάνω και που μπορεί να αποβούν μοιραίες γι' αυτούς. Τα μικρά παιδιά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή να μην κολήσουν τον ιό, αλλά ο εμβολιασμός τους επιβάλεται σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις.
Περισσότερα για το αντιγριπικό εμβόλιο μπορείτε να βρείτε πατώντας    ΕΔΩ.
Περισσότερα για το εισπνεόμενο αντιϊκό - αντιγριππικό μπορείτε να βρείτε πατώντας    ΕΔΩ.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη διαφοροποίηση της γρίπης από το κοινό κρυολόγημα, δεδομένου ότι και τα δύο νοσήματα παρουσιάζονται με παραπλήσια συμπτώματα. Γενικά πάντως τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι πιό ήπια ενώ η γρίπη έχει επιδημικό χαρακτήρα. Επίσης οι εξετάσεις αίματος μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στο να ξεχωρίσουμε τις νόσους.
Οι βασικοί κανόνες που πρέπει να έχουμε υπ' όψιν μας για να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες πρσβολής από τον ιό είναι οι παρακάτω:

 • Να αποφεύγουμε όλους τους χώρους με πολυκοσμία όπως καφενεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, θέατρα, κινηματογράφοι κ.λ.π.
 • Να αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά, το κάπνισμα, το ξενύχτι και τις δίαιτες γιατί μειώνουν τις αντιστάσεις του οργανισμού.
 • Να αποφεύγουμε την παραμονή στον ίδιο χώρο με άτομα του οικογενειακού μας περιβάλλοντος που νοσούν.
 • Να πλένουμε συχνά τα χέρια μας για να μειώσουμε τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού.
 • Να αερίζουμε καλά τους χώρους απ' όπου περνά πολύς κόσμος ή άτομα που έχουν νοσήσει (π.χ. ιατρεία, φαρμακεία)
 • Να φροντίζουμε για τη σωστή διατροφή μας.
 • Να ενισχύουμε την άμυνα του οργανισμού μας με σκευάσματα βιταμίνης C ή πολυβιταμινών.

Για να αντιμετωπίσουμε τον ιό και τα συμπτώματα που προκαλεί θα πρέπει:
 • Να "μείνουμε στο κρεβάτι" για μερικές μέρες, μέχρι ο ιός να "κάνει τον κύκλο του".
 • Να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα (βήχας, πυρετός ή/και πονοκέφαλος, συνάχι, καταβολή) με τα κατάλληλα σκευάσματα.
 • Να τρώμε καλά και να λαμβάνουμε άφθονα υγρά.
 • Να προτιμάμε τις συμβουλές των ειδικών (γιατρών και φαρμακοποιών) και να αποφεύγουμε τις συμβουλές των "γνωστών".