Τηλ. και φαξ: 2310 - 825 721

e mail: evgenidi@gmail.com

Δελφών 60 - 54642 - Θεσσαλονίκη


Νέο ισχυρό όπλο στην μάχη κατά της γρίπης

΄Ενα νέο φάρμακο που αναστέλλει τη δράση του ιού της γρίπης ανακαλύφθηκε πρόσφατα, με αποτέλεσμα να μειώνει τη διάρκεια και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων αλλά και να περιορίζει αισθητά τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.Η ικανότητα του στελέχους του ιού να μεταβάλλεται από τη μία εποχή στην άλλη καθιστά τη γρίπη έναν ισχυρό αντίπαλο. Η γρίπη εμφανίζεται κάθε χρόνο τους χειμερινούς μήνες και διαρκεί περίπου 6-8 εβδομάδες προσβάλλοντας περίπου 120 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο στο Bόρειο Hμισφαίριο.
H κατανόηση της δράσης του ιού της γρίπης βοήθησε τους ερευνητές να αναπτύξουν ένα νέο φάρμακο, την οσελταμιβίρη, το οποίο δρα στον ιό, ανεξάρτητα από τον τύπο του ιού. Η οσελταμιβίρη είναι η πρώτη, από του στόματος, αντιική θεραπεία που ανήκει σε μια νέα κατηγορία παραγόντων, τους αναστολείς της νευραμινιδάσης και αντιμετωπίζει αιτιολογικά τη νόσο. Οι αναστολείς της νευραμινιδάσης αναπτύχθηκαν για την αντιμετώπιση όλων των στελεχών της γρίπης τύπου A και τύπου B. Το νέο φάρμακο δεν υποκαθιστά τον εμβολιασμό, που παραμένει ο κυριότερος τρόπος για την πρόληψη της γρίπης.

Τρόπος δράσης
Η νευραμινιδάση είναι ένα ένζυμο που παίζει ουσιαστικό ρόλο στην απελευθέρωση του ιού από τα μολυσμένα κύτταρα κάνοντας δυνατή την εξάπλωσή του και τη μόλυνση άλλων κυττάρων. ΄Ενα τμήμα του ιού όμως παραμένει το ίδιο σε όλους τους τύπους του ιού της γρίπης. Οι αναστολείς της νευραμινιδάσης (οσελταμιβίρη) δεσμεύονται στο ενεργό κέντρο του ενζύμου (νευραμινιδάσης) αναστέλλοντας έτσι τη δράση του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της διασποράς του ιού και της εξάπλωσης της λοίμωξης.
Πολύ σημαντικό είναι η θεραπεία με αναστολείς της νευραμινιδάσης να ξεκινά όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά τη λοίμωξη προκειμένου να έχει τα καλύτερα κλινικά αποτελέσματα. Όσο πιο έγκαιρα εμποδιστεί η εξάπλωση του ιού τόσο πιο σύντομα θα αναρρώσει ο ασθενής.

Ενδείξεις και τρόπος χορήγησης
Η οσελταμιβίρη ενδείκνυται για τη θεραπεία της γρίπης, όταν η γρίπη κυκλοφορεί στην κοινότητα και θα πρέπει να χορηγείται όσο το δυνατόν συντομότερα, μέσα στις πρώτες 2 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η δοσολογία είναι 75mg δύο φορές ημερησίως για 5 ημέρες. Επίσης, ενδείκνυται για την πρόληψη (ενήλικες και έφηβοι 13 ετών και άνω) μετά από έκθεση με επαφή με μολυσμένο άτομο. Η δοσολογία στην πρόληψη είναι 75 mg μία φορά την ημέρα, το πρωί με το πρωινό για όσες μέρες σας συστήσει ο γιατρός.

H oσελταμιβίρη κυκλοφορεί στις ΗΠΑ από το 1999 ενώ πρόσφατα έλαβε άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη. Στη χώρα μας διατίθεται από την 1 Νοεμβρίου 2002 σε κάψουλες των 75mg και χορηγείται με συνταγή γιατρού.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το ενημερωτικό φυλλάδιο της κατασκευάστριας εταιρείας ROCHE.