Τηλ. και φαξ: 2310 - 825 721

e mail: evgenidi@gmail.com

Δελφών 60 - 54642 - Θεσσαλονίκη

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ

    Σαν αντισύλληψη χαρακτηρίζονται όλες οι μέθοδοι που εμποδίζουν τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου ή την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα.
Η επείγουσα αντισύλληψη είναι μέθοδος έκτακτης ανάγκης που αποσκοπεί στην πρόληψη γονιμοποίησης στη περίπτωση μη εφαρμογής ή αποτυχίας των αντισυλληπτικών μέτρων. Είναι λοιπόν φανερό πως η επείγουσα αντισύλληψη αποτελεί περιστασιακή μέθοδο. Σε καμμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντικαθιστά μια τακτική μέθοδο αντισυλληψης. Η επείγουσα αντισύλληψη θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις γιατί:

  • δεν επιτυγχάνει την πρόληψη εγκυμοσύνης σε κάθε περίπτωση
  • επανειλημμένη λήψη δεν συνιστάται λόγω πιθανότητας σοβαρών διαταραχών του κύκλου.
  • δεν μπορεί να αντικαταστήσει την τακτική αντισύλληψη.
  • δεν μπορεί να διακόψει την εγκυμοσύνη.

Το χάπι της επόμενης μέρας περιέχει μία ορμόνη η οποία θεωρείται πως καταστέλλει την ωορρηξία και προλαβαίνει την εμφύτευση του ωαρίου. Ονομάζεται έτσι γιατί δεν αποτελεί ούτε αντικαθιστά καθιερωμένες αντισυλληπτικές μεθόδους. Το χάπι αυτό πρέπει να λαμβάνεται το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση εντός 12 ωρών μετά την επαφή, χωρίς ή με ανεπαρκή μέτρα αντισύλληψης και πάντως όχι αργότερα από 72 ώρες (3 ημέρες). Απαιτείται η λήψη δύο δισκίων. Το πρώτο λαμβάνεται το αργότερο μέσα σε 72 ώρες μετά την επαφή, και το δεύτερο 12-24 ώρες μετά τη λήψη του πρώτου.
Οι επιδημιολογικές μελέτες δεν έδειξαν ανεπιθύμητες ενέργειες όσον αφορά σε δυσμορφίες του εμβρύου, σε περιπτώσεις που έχει ήδη αρχίσει η εγκυμοσύνη. Η ποσότητα της δραστικής ουσίας που περιέχει, διαφέρει ελάχιστα από μία αυξημένη δόση κοινών αντισυλληπτικών, που συνήθως λαμβάνεται όταν έχει παραληφθεί κάποια δόση τους. Επομένως, θεωρείται πως υπάρχει μεγάλη εμπειρία ώστε να θεωρείται ασφαλές.
Χορηγείται με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία μόνο για μία συσκευασία ανά συνταγή (2 δισκία ανά συνταγή).

Όλες οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από το ενημερωτικό έντυπο της εταιρείας που το αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα: Π.Ν. Γερολυμάτος ΑΕΒΕ
site προϊόντος
http://www.gerolymatos.com
e-mail:info@gerolymatos-int.com