Τηλ. και φαξ: 2310 - 825 721

e mail: evgenidi@gmail.com

Δελφών 60 - 54642 - Θεσσαλονίκη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία νόσος που η συχνότητα εμφάνισής της μεγαλώνει παράλληλα με την αύξηση του βιοτικού επιπέδου. Τελευταία, οι ειδικοί υποστηρίζουν, πως σε κάθε έναν γνωστό διαβητικό αντιστοιχεί και ένας άλλος, του οποίου ο διαβήτης δεν έχει διαγνωστεί. Γι αυτό το λόγο έχουν θεσπιστεί τα παρακάτω κριτήρια, συμφωνα με τα οποία, καθορίζονται οι ομάδες των ατόμων που πρέπει να ελεγχθούν για σακχαρώδη διαβήτη.
1. ΄Ολα τα άτομα με ηλικία πάνω από 45 έτη.
2. ΄Ολα τα υπέρβαρα άτομα.
3. ΄Ολα τα άτομα των οποίων οι συγγενείς πρώτου βαθμού παρουσιάζουν διαβήτη.
4. ΄Ολες οι γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή γέννησαν παιδιά με σωματικό βάρος μεγαλύτερο των 4 κιλών.
5. ΄Ολα τα άτομα που παρουσιάζουν υπέρταση ή δυσλιπιδαιμία (HDL χοληστερόλη μικρότερη από 35 mg% ή τιμές τριγλυκεριδίων μεγαλύτερες από 250 mg%).
6. ΄Ολα τα άτομα που παρατηρούν στον εαυτό τους αφύσικη δίψα, πολυουρία, απώλεια βάρους ή καταβολή.

Τα υπέρβαρα άτομα καθορίζονται με βάση δύο δείκτες: το Ιδανικό Σωματικό Βάρος (Ι.Σ.Β.), και τον Δείκτη Μάζας Σώματος (Β.Μ.Ι.).

Τα άτομα που παρουσιάζουν τιμή γλυκόζης μεταξύ 110 και 125 mg% 10 ώρες μετά το τελευταίο γεύμα, θα πρέπει να ελεγχθούν και στη δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη (5 μετρήσεις σακχάρου σε διάστημα 2 ωρών).

11 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα Διαβήτη

Ο διαβήτης στην Ελλάδα