Τηλ. και φαξ: 2310 - 825 721 e mail: evgenidi@gmail.com Δελφών 60 - 54642 - Θεσσαλονίκη |
Η χοληστερίνη είναι μια απαραίτητη και χρήσιμη ουσία για τον οργανισμό. Χρησιμεύει για το σχηματισμό
των κυτταρικών μεμβρανών του οργανισμού, βοηθά στο σχηματισμό της βιταμίνης D στην επιφάνεια του δέρματος
και σχηματίζει ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και την τεστοστερόνη.
Η χοληστερίνη είναι ένα κίτρινο μαλακό μόριο το οποίο επικάθεται στα αγγεία μας και σε υψηλές συγκεντρώσεις
μπορεί να προκαλέσει πλήθος προβλημάτων στον ανθρώπινο οργανισμό. Διακρίνεται σε "καλή" χοληστερίνη ή HDL και
"κακή" χοληστερίνη ή LDL. Η "καλή" χοληστερίνη καθαρίζει τις αρτηρίες και απομακρύνει την "κακή" χοληστερίνη
από τον οργανισμό. Η "κακή" χοληστερίνη είναι αυτή που προκαλεί τα προβλήματα στον οργανισμό.
Η υψηλή χοληστερίνη είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση σοβαρών παθήσεων
όπως: καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιοπάθεια, αρτηριοσκλήρυνση και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Την υψηλή χοληστερίνη δεν μπορούμε να την καταλάβουμε με κανένα άλλο τρόπο εκτός από την εξέταση αίματος,
στην οποία εκτός απο τη χοληστερίνη πρέπει να ελέγχουμε τα τριγλυκερίδια, τη HDL(καλή χοληστερίνη) και την LDL
(κακή χοληστερίνη).
Αν κάποια τιμή από αυτές τις εξετάσεις βρεθεί πάνω από το φυσιολογικό, θα πρέπει να συμβουλευθείτε το γιατρό σας.
Τις φυσιολογικές τιμές των παραπάνω εξετάσεων μπορείτε να τις βρείτε πατώντας ΕΔΩ.
Για να κρατάτε χαμηλά τα επίπεδα της χοληστερίνης, πρέπει να προσέχετε τη διατροφή σας, να γυμνάζεστε συστηματικά,
να ελατώσετε το βάρος σας και να κάνετε εξετάσεις αίματος όσο συχνά σας υποδυκνείει ο γιατρός σας.
Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει τόσο στην αύξηση των επιπέδων της καλής χοληστερίνης(HDL) όσο και στη
μείωση του σωματικού βάρους. Αντίθετα, το κάπνισμα μειώνει τη HDL και αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.
Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η κληρονομικότητα σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση υψηλών επιπέδων χοληστερίνης. Όσοι γονείς λοιπόν αντιμετωπίζουν
πρόβλημα χοληστερίνης θα πρέπει να ελέγξουν οπωσδήποτε τα παιδιά τους.
- τα τηγανητά γενικώς
- το παχύ κρέας και ειδικά τις πέτσες
- τα λουκάνικα και το μπέικον
- το συκώτι και τα εντόσθια
- το τηγανητό κοτόπουλο
- τη χήνα, την πάπια
- τις πολλές γαρίδες
- τη μπύρα
- το έτοιμο φαγητό
- τη μαγιονέζα
- τα τσιπς και τις τηγανητές πατάτες
- τη σοκολάτα
- τον καφέ
- το βούτυρο και ότι φτιάχνεται απ' αυτό
- το γάλα με πάνω από 1% λιπαρά
- τα παγωτά, τις πάστες, τις τούρτες
- το γιαούρτι από πλήρες γάλα
- τα τυριά από πλήρες γάλα
- τα γλυκά με πολλά λιπαρά
- τα κρουασάν
- το ψάρι
- το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα χωρίς τις πέτσες
- άπαχο κρέας ή κιμά βοδινού, μοσχαριού, χοιρινού
- λαχανικά
- όσπρια
- ζυμαρικά
- ρύζι
- δημητριακά χωρίς λιπαρά
- μέχρι δύο κρόκους αυγών την εβδομάδα
- ψωμί ολικής άλεσης
- γάλα με 0 ώς 1% λιπαρά
- άπαχο γιαούρτι
- άπαχα τυριά
- ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο, σογέλαιο