Τηλ. και φαξ: 2310 - 825 721

e mail: evgenidi@gmail.com

Δελφών 60 - 54642 - Θεσσαλονίκη

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

Ο άνθρακας είναι μία οξεία μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από το βακτηρίδιο Bacillus anthracis. Συναντάται στα βοοειδή και σε άλλα θηλαστικά. Το βακτηρίδιο έχει τη μορφή σπορίου και το σπόριο αυτό απελευθερώνει μία τοξίνη η οποία μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Υπάρχουν τρεις μορφές άνθρακα (ανάλογα με τον τρόπο που το σπόριο εισβάλλει στον οργανισμό), αλλά εμάς θα μας απασχολήσει περισσότερο ο εισπνεόμενος. Οι άλλες δύο μορφές είναι ο δερματικός (από την απ' ευθείας επαφή με μολυσμένα ζώα) και ο εντερικός (από την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος).
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η ασθένεια αυτή ΔΕΝ μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Είναι όμως πάρα πολύ επικίνδυνη. Από τη στιγμή που το σπόριο εγκατασταθεί στους πνεύμονες και προκαλέσει λοίμωξη, εννέα στους δέκα ασθενείς καταλήγουν. Η θνησιμότητα εξαρτάται από την ποσότητα των σπορίων και την αποτελεσματικότητα του συστήματος διανομής.
Αυτό που κάνει επικίνδυνο τον άνθρακα είναι η δυσκολία στη διαφορική διάγνωση σε σχέση με άλλες λιγότερο σοβαρές λοιμώξεις. Ο άνθρακας διαγιγνώσκεται με απομόνωση του B.anthracis στο αίμα, στις δερματικές βλάβες και στα αναπνευστικά εκκρίματα ή μετρώντας ειδικά αντισώματα στο αίμα ατόμων με υποψία προσβολής από την ασθένεια. Τα συμπτώματα της μόλυνσης από εισπνεόμενο άνθρακα εμφανίζονται σε δύο μέρες μέχρι μία βδομάδα από την έκθεση και αρχίζουν όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, δηλαδή πυρετός, μυικοί πόνοι και καταβολή, γρήγορα όμως εξελίσονται σε σοβαρές συστηματικές ασθένειες, όπως κατάσταση σοκ και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Ο θάνατος μπορεί να επέλθει μέσα σε 24 ώρες από την εμφάνιση των σοβαρών συμπτωμάτων.
Η θεραπεία της νόσου γίνεται με χορήγηση αντιβιοτικών όπως πενικιλλίνη, δοξυκυκλίνη και σαν καλύτερη επιλογή κινολόνες β΄ γενεάς και συγκεκριμένα φθοριοκινολόνες(ciprofloxacin).
Καθυστέρηση στη χορήγηση αντιβίοσης (ακόμα και λίγων ωρών), μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ασθενή. Έχει σημασία λοιπόν η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη χορήγηση κατάλληλης αντιβίοσης
Η πρόληψη της ασθένειας γίνεται με εμβολιασμό, αλλά αυτός ενδείκνυται μόνο στις ομάδες υψηλού κινδύνου και το εμβόλιο δεν είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό. Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στο 93% των περιπτώσεων και δεν περιέχει νεκρά ή αδρανοποιημένα βακτηρίδια. Δεν πρέπει βέβαια να συγχέεται το εμβόλιο για τους ανθρώπους με αυτό για τα ζώα.

ΟΔΗΓΙΕΣ για τις ύποπτες επιστολές