ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ        ΣΥΛΛΟΓΟΣ    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΡΜΟΥ 69 2ος ΟΡΟΦΟΣ Τ.Κ. 54623

ΤΗΛ: 2310-275791 FAX: 2310-227525 ΑΥΤ.ΤΗΛ.: 2310-221051

Τα φαρμακεία του μήνα

Φαρμακείο Κυριάκου Θεοδοσιάδη

Μία συνάντηση με τον φαρμακοποιό κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη, στον δήμο Εχεδώρου, στη Θεσσαλονίκη

Επισκεφθήκαμε τον κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη, πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στο φαρμακείο του που βρίσκεται στην ίδια πάντα θέση τα τελευταία 22 χρόνια. ΄Ενας φωτεινός, άνετος και ανεπιτήδευτος χώρος σε μια ήσυχη διασταύρωση των οδών 25ης Μαρτίου και Ν. Πλαστήρα. Βρισκόμαστε περίπου οκτώ χιλιόμετρα δυτικά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, στον Δήμο Εχεδώρου.
"Πρόκειται για μια περιοχή όπου η σχέση και η επικοινωνία με τους ανθρώπους έχει πιο προσωπικό χαρακτήρα καθώς οι πελάτες μου είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία γνωστοί, φίλοι, γείτονες και λιγότερο περαστικοί και άγνωστοι," σχολιάζει ο κ. Θεοδοσιάδης. "Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι εξασφαλίζει μία γνώση από την πλευρά μου και των φαρμάκων που προμηθεύονται και των θεραπευτικών σχημάτων που έχουν κατά καιρούς ακολουθήσει, μιά γνώση δηλαδή του φαρμακευτικού "φακέλου", θα έλεγα, του καθενός. Αυτό παρέχει επίσης και μιά μορφή εγγύησης για τον ασθενή-πελάτη, με την έννοια ότι απευθύνεται σε κάποιον που ξέρει το ιστορικό του καθώς και τα διάφορα προβλήματα υγείας που ενδεχομένως αντιμετωπίζει και επομένως μπορεί να τον συμβουλέψει πιο σωστά. ΄Ετσι, χτίζεται με τον καιρό μια σχέση εμπιστοσύνης και ψυχικής σύνδεσης ανάμεσα στον πελάτη και τον φαρμακοποιό. Αυτό είναι για μένα ό,τι σημαντικότερο και ό,τι πιο αποτελεσματικό και σαν επένδυση, ακόμη. Διότι η σχέση εμπιστοσύνης ούτε αγοράζεται ούτε νοικιάζεται ούτε πωλείται. Η μεγαλύτερη άλλωστε ικανοποίηση που μου δίνει η δουλειά μου είναι όταν βλέπω αυτήν την εμπιστοσύνη, αυτή την αποδοχή και ανταπόκριση από τον πελάτη μου."
Ο κ. Θεοδοσιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1955, σπούδασε στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου διετέλεσε επί τρία χρόνια αντιπρόεδρος του συλλόγου φοιτητών και το 1981 άνοιξε το δικό του φαρμακείο. Είναι παντρεμένος και έχει έναν γιό έξι χρονών.
Σήμερα, διανύει τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης όπου και διοχετεύει τον ελεύθερο χρόνο του ο οποίος όμως και πάλι, αποδεικνύεται αγαθό εν ανεπαρκεία!
"Βασική αρχή μου, την οποία πάντα διακήρυττα και την έκανα πράξη όταν, ως πρόεδρος μου δόθηκε η δυνατότητα, είναι ότι ο φαρμακοποιός τόσο μέσω του συλλόγου του όσο όμως και με την καθημερινή του πρακτική και τον τρόπο ζωής του, έχει υποχρέωση να καταξιώνεται όλο και περισσότερο στην κοινωνία είτε την τοπική είτε και την ευρύτερη", απαντά ο κ. Θεοδοσιάδης σε ερώτηση που αφορούσε τον ρόλο του φαρμακοποιού στη σύγχρονη εποχή. Και συνεχίζει λέγοντας ότι "αυτό όμως δεν γίνεται ούτε με τα λόγια ούτε με μόνη τη βούληση. Πρέπει να γίνει με συγκεκριμένες πράξεις και διαδικασίες και απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό και πολιτική. Προς την κατεύθυνση αυτή φροντίσαμε, με διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη, να αναβαθμίζουμε συνεχώς τον ρόλο του φαρμακοποιού, κατ΄αρχήν σε επίπεδο γνώσεων".
Αξίζει λοιπόν να δούμε, έστω και συνοπτικά, με ποιόν τρόπο οι εξαγγελίες του Συλλόγου πέρασαν από τα λόγια στην πράξη,
"Κατ΄αρχήν είναι ο πρώτος - και προς το παρόν, ο μόνος - φαρμακευτικός σύλλογος της χώρας που ξεκίνησε, εδώ και δύο χρόνια, τον θεσμό της "διά βίου εκπαίδευσης" των μελών του, με πολύ μεγάλη ανταπόκριση τόσο από τους φαρμακοποιούς όσο και από τους εισηγητές. Πιο συγκεκριμένα, καθιερώθηκε κάθε μήνα να προγραμματίζονται μαθήματα τρίωρης διάρκειας όπου οι φαρμακοποιοί διδάσκονται από ειδικούς επιστήμονες του υγειονομικού χώρου, μαθήματα τα οποίο σκοπό έχουν να καλύψουν ανάγκες που προκύπτουν από την καθημερινή πρακτική της λειτουργίας ενός φαρμακείου. Πολλοί από εμάς έχουμε αποφοιτήσει αρκετά χρόνια πριν, όταν οι γνώσεις ήταν σαφώς λιγότερες. Όταν εγώ σπούδαζα, για παράδειγμα, οι όροι αξονική και μαγνητική τομογραφία ήταν άγνωστοι. Επίσης προκύπτουν καινούργιες αρρώστιες, όπως το έιτζ, καινούργια φάρμακα, καινούργιες μέθοδοι ελέγχου, κλπ. Δεν νοείται επιστήμονας σήμερα να μην ανανεώνει την επιστημονική φαρέτρα του", σχολιάζει ο κ. Θεοδοσιάδης.
Ένα άλλο τεράστιο θέμα με το οποίο καταπιάστηκε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και το οποίο είχε σχεδόν καθολική απήχηση στα μέλη του ήταν το θέμα της εξοικείωσης με την τεχνολογία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Θεοδοσιάδης "αν ο αγράμματος του 20ου αιώνα ήταν αυτός που δεν ήξερε να χειρίζεται το μολύβι, ο αγράμματος του 21ου αιώνα είναι αυτός που δεν ξέρει να χειρίζεται την τεχνολογία. Από τον περασμένο Σεπτέμβρη, ξεκινήσαμε ένα οργανωμένο πρόγραμμα εκμάθησης - χρήσης υπολογιστή, διάρκειας 50 ωρών για κάθε φαρμακοποιό. Δουλεύουν συνεχώς ομάδες των 20 ατόμων, ο καθένας με προσωπικό υπολογιστή στο εργαστήριό του και με πρόγραμμα κάλυψης εφημεριών και απουσιών, ΄Ηδη, τα τρία τέταρτα περίπου των φαρμακοποιών έχουν εκπαιδευτεί ή ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους".
"Πιστεύω όμως," συνεχίζει ο κ. Θεοδοσιάδης, "ότι ένας σύλλογος επιστημονικός και όχι μόνον επαγγελματικός, όπως είναι ο δικός μας, δεν μπορεί να είναι κλεισμένος στο καβούκι του. Πρέπει να είναι εξωστρεφής. Στα πλαίσια λοιπόν της λογικής αυτής πήραμε κάποιες πρωτοβουλίες που έχουν αντίκτυπο και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, με την οργανωτική ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουμε για τρίτη συνεχή χρονιά, έναν θεσμό που ονομάσαμε Pharma Point. Πρόκειται για μία έκθεση πολύ υψηλού επιπέδου που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις αντίστοιχες εκθέσεις που γίνονται στο εξωτερικό και είναι κάτι που έλειπε από την πόλη μας. Είναι ετήσια και έχει την κάλυψη και τη συμμετοχή όλων των φορέων του κλάδου - των φαρμακοποιών, των φαρμακευτικών συνεταιρισμών , της φαρμακοβιομηχανίας, της βιομηχανίας καλλυντικών. Πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο της Helexpo, με συμμετοχή, αυτά τα δύο χρόνια, 150-170 εταιριών φαρμάκων, καλλυντικών και γενικώς, προϊόντων φαρμακείου. ΄Ηδη από φέτος, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ζήτησε, ως φορέας, να συμμετάσχει στη διοργάνωσή της κι αυτό είναι κάτι που θα δώσει κύρος και έκταση στον θεσμό. Πιστεύω, ότι σε μία πενταετία θα έχει καθιερωθεί και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ στον χώρο των Βαλκανίων θα έχει επικρατήσει πολύ πιο σύντομα, διότι είναι ένας θεσμός που έχει ξεκινήσει βάζοντας τον πήχη ψηλά. ΄Ηδη υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από άλλες χώρες. Και βεβαίως, παράλληλα με τις εκθεσιακές εκδηλώσεις γίνονται και εκδηλώσεις επιστημονικού χαρακτήρα. Φέτος, είχαν τον γενικό τίτλο "Ο φαρμακοποιός στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία". Καταφέραμε, δηλαδή, να συγκεντρώσουμε όλους τους φορείς του φαρμάκου, φαρμακοποιούς απ΄όλες τις περιοχές της χώρας, όλες τις ομάδες των φαρμακοποιών, με όλα τα διαφορετικά ενδιαφέρονται και συμφέροντα που τους διακρίνουν. ΄Ολοι αυτοί λοιπόν βρέθηκαν σ΄έναν χώρο που και από κοινωνική άποψη τους βοηθάει αλλά και από την άποψη της ενότητας του κλάδου και της κοινής πορείας ενώ ο ίδιος ο θεσμός μας αφήνει πολλές ελπίδες για σημαντικές προοπτικές καθώς έχει θεσμοθετηθεί και ανοίγεται πλέον ένας δρόμος."
Στα πλαίσια της αναγκαίας "εξωστρέφειας" του Συλλόγου στην οποία αναφέρθηκε πιο πάνω ο πρόεδρός του, εντάσσεται και η είδηση που αφήσαμε τελευταία. Όχι επειδή είναι μικρότερης σημασίας - κάθε άλλο, μάλιστα - αλλά για να ολοκληρώσουμε την παρουσίασή μας με μία αναγγελία που μπορούμε να πούμε ότι το περιοδικό μας φιλοξενεί κατ΄αποκλειστικότητα! Ας αφήσουμε όμως τον ίδιο τον κ.Θεοδοσιάδη να μας εξηγήσει περί τίνος πρόκειται.
"Μπορώ να σας αναγγείλω ότι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα έχει το Φαρμακευτικό Μουσείο της, το οποίο θα ιδρυθεί στη Θεσσαλονίκη. Δεν θα πω περισσότερα αυτή τη στιγμή, θα πω μόνο ότι θα είναι ένα στολίδι για την πόλη και τον τόπο μας και ότι θα είναι εφάμιλλο των αντίστοιχων μουσείων που υπάρχουν παντού στο εξωτερικό. Θα συμπεριλάβει ο,οτιδήποτε αφορά την ιστορία της φαρμακευτικής. Το μόνο που θέλω να πω σήμερα επ΄αυτού είναι ότι είναι ενήμερος ο υπουργός πολιτισμού, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έχει ενθουσιαστεί κι έχει δηλώσει την αμέριστη συμπαράστασή του.΄Ηδη έχει συσταθεί μια συντονιστική επιτροπή προσωπικοτήτων, η οποία θα το ανακοινώσει και θα ξεκινήσει τη διαδικασία ώστε να πάρει σάρκα και οστά - πιστεύω ως το τέλος του χρόνου. Πάντως, όσοι θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη για την Ολυμπιάδα θα το βρούνε έτοιμο - κι αυτό είναι δέσμευση!"