P H A R M A-P O I N T 2002

   

κάντε κλικ για μεγένθυση
Άποψη από την είσοδο της έκθεσης
κάντε κλικ για μεγένθυση
Ο Υφυπουργός κ. Μαγκριώτης κόβει την κορδέλα των εγκαινίων
κάντε κλικ για μεγένθυση
Πλήθος κόσμου και μερικοί από τους επίσημους στην αίθουσα ομιλιών κατά τη διάρκεια των εγκαινίων
κάντε κλικ για μεγένθυση
Άποψη από τη δεξίωση των εγκαινίων
κάντε κλικ για μεγένθυση
Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την είσοδό του στους χώρους του PHARMAPOINT
κάντε κλικ για μεγένθυση
Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο της ΠΕΦΝΙ
κάντε κλικ για μεγένθυση
Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την περιήγησή του στους χώρους της έκθεσης
κάντε κλικ για μεγένθυση
Ο πρόεδρος του Φ.Σ.Θ. κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης κατά τη διάρκεια του στρογγυλού τραπεζιού "Κοινωνικό κράτος και παγκοσμιοποίηση"
κάντε κλικ για μεγένθυση
Το πάνελ του στρογγυλού τραπεζιού "Κοινωνικό κράτος και παγκοσμιοποίηση"
κάντε κλικ για μεγένθυση
Η επίκουρη καθ. Φαρμακευτικής Α.Π.Θ. κ. Δήμητρα Χατζηπαύλου-Λιτίνα κατά τη διάρκεια της ομιλίας της
κάντε κλικ για μεγένθυση
Ο εκλεκτός καλεσμένος μας από την Ολλανδία Dr. Th. Tromp, managing director of quality institut for pharmaceutical care
κάντε κλικ για μεγένθυση
Άποψη από την ημερίδα της Π.Ε.Φ.Ν.Ι.
κάντε κλικ για μεγένθυση
Άποψη από την Έκθεση
κάντε κλικ για μεγένθυση
Άποψη από την Έκθεση
κάντε κλικ για μεγένθυση
Άποψη από την Έκθεση
κάντε κλικ για μεγένθυση
Άποψη από την Έκθεση
κάντε κλικ για μεγένθυση
Άποψη από το στρογγυλό τραπέζι "Οικονομικά της Υγείας και Φαρμακοοικονομία...
κάντε κλικ για μεγένθυση
Ο πρόεδρος του ΣΥΦΑ κ. Βασιλειάδης κατά τη δεξίωξη της "Γιορτής των Φαρμακοποιών"
κάντε κλικ για μεγένθυση
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Βαγιωνάς στη "Γιορτή των Φαρμακοποιών
κάντε κλικ για μεγένθυση
Ο αντιπρόεδρος του ΦΣΘ κ. Νούλης και ο Γ.Γραμματέας του ΠΦΣ κ. Καραγεωργίου με το παλαιό μέλος του ΔΣ του ΦΣΘ κ. Μυλωνά και τον πρόεδρο των Τούρκων Φαρμακοποιών

Το PHARMA Point κέρδισε το στοίχημα!

Οι οργανωτές του PHARMA Point 2002 κέρδισαν το στόιχημα της μετατροπής της διοργάνωσης σε μόνιμο θεσμό της φαρμακευτικής αγοράς. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη μεγάλη επιτυχία την οποία σημείωσε η βορειοελλαδίτικη φαρμακευτική συνάντηση!
Το PHARMA Point, έκανε τη παρθενική του εμφάνιση πέρυσι, με πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σαν απόπειρα αναβάθμισης των Πανμακεδονικών Φαρμακευτικών Συνεδρίων. Η αρχική του επιτυχία το 2001 ήταν μία πρόκληση, για το κατά πόσον θα δημιουργούσε συνθήκες μόνιμης πραγματοποίησής του και δεν ήταν απλώς μία καλή συγκυρία.
Το PHARMA Point 2002 απάντησε σε αυτά τα ερωτήματα με καταλυτικό τρόπο: η φετινή διοργάνωση δεν ήταν απλώς "ποσοτικά" μεγαλύτερη και μαζικότερη, αλλά περιείχε και εκείνα τα στοιχεία ποιοτικής αναβάθμισης, που καταδεικνύουν τη δυναμική της σας μόνιμου πλέον θεσμού.

Το PHARMA Point 2002 σε αριθμούς:

Συνολικά τις πύλες του PHARMA Point πέρασαν πάνω από 4.000 άτομα, με την ιδιότητα του επισκέπτη ή του εκθέτη. Η αναλυτικά καταγραφή τους δίνει την παρακάτω εικόνα:

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Συμμετέχοντες ανά κατηγορία


* Στελέχη εταιριών, οδοντίατροι, ιατροί, κ.α.

Ενα νέο στοιχείο είναι ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών μη φαρμακοποιών, κυρίως με επιχειρηματικό ενδιαφέρον και ανάμεσα σε αυτούς ένας μικρός μεν (συνολικά 17), αλλά υπό θετική αξιολόγηση, αριθμός ξένων επισκεπτών (κυρίως από Σκόπια, Βουλγαρία και Αραβικές χώρες)
Όσον αφορά τους φαρμακοποιούς, το εντυπωσιακότερο στοιχείο ήταν οι συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της γραμματείας:

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: Φαρμακοποιοί ανά περιοχή

Θεσσαλονίκη 825
Β. Ελλάδα (πλην Θεσσαλονίκης) 744
Αθήνα-Πειραιάς 322
Θεσσαλία-Στερεά 385
Ήπειρος 83
Πελοπόνησος 56
Κρήτη 19
Νησιά 63
Εξωτερικό 7
ΣΥΝΟΛΟ 2.504

Τέλος, όσον αφορά τους εκθέτες και χορηγούς, η εικόνα είναι η εξής:

ΠΙΝΑΚΑΣ 3: Εκθέτες-χορηγοί

Φαρμακευτικές εταιρίες 18
Παραφαρμακευτικά-καλλυντικά 71
Εξοπλισμοί-έπιπλα-μηχανοργάνωση φαρμακείου 12
Χονδρεμπόριο-διανομή 4
Υπηρεσίες-περιοδικά-marketing 8
Χορηγοί (χωρίς περίπτερο) 4
Επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς 6
ΣΥΝΟΛΟ: 123

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο εδώ είναι οι νέες παρουσίες εταιριών, που προσφέρουν υπηρεσίες στα φαρμακεία καθώς και η κατά 20% ανανέωση της έκθεσης με εκθέτες που πέρυσι δεν έλαβαν μέρος. Σαν σημείο, που χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση από τους φαρμακοποιούς, είναι η μη συμμετοχή ορισμένων μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών, με το επιχείρημα ότι οι πωλήσεις τους δεν επηρεάζονται από τα φαρμακεία αλλά μόνον από τους γιατρούς.

Συνεδριακό τμήμα PHARMA Point

Για πρώτη φορά, επιχειρήθηκε η διοργάνωση παράλληλων συνεδριακών χώρων και εκδηλώσεων, σε τρόπο ώστε να καλύπτουν όλα τα ενδιαφέροντα και διαφορετικές ομάδες κοινού. Παρά τη πολύ μεγάλη οργανωτική προσπάθεια που απαιτήθηκε για τη ταυτόχρονη λειτουργία διαφορετικών χώρων (υπήρξαν στιγμές που λειτουργούσαν συγχρόνως τέσσερις διαφορετικές εκδηλώσεις), το αποτέλεσμα δικαίωσε τους οργανωτές.
Μία καινοτομία του PHARMA Point ήταν η αποσύνδεση του συνεδριακού μέρους από τις χορηγούς εταιρίες και η ανάπτυξη ενός σημαντικού συνεδριακού προγράμματος, υπό τον γενικό τίτλο "Ο Έλληνας φαρμακοποιός στη παγκόσμια κοινωνία". Κορυφαία στιγμή του προγράμματος αυτού υπήρξε το στρογγυλό τραπέζι με θέμα "Κοινωνικό κράτος και παγκοσμιοποίηση", το οποίο διηύθυνε ο πρόεδρος του Φ.Σ.. Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης και στο οποίο έλαβαν μέρος ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, οι βουλευτές της Ν.Δ. κ. Σωτήρης Κούβελας και του ΚΚΕ κ. Γιώργος Χουρμουζιάδης και ο εκπρόσωπος της Π.Γ. του Συνασπισμού κ. Γιάννης Δραγασάκης. Η συζήτηση, μακριά από τη πίεση και τις αγκυλώσεις της τηλεόρασης, προχώρησε σε υψηλά επίπεδα ανάλυσης και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.
Παράλληλα με το επίσημο συνεδριακό πρόγραμμα, λειτούργησε το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, με σημαντικές παρουσιάσεις από εταιρίες χορηγούς. Με μεγάλη επιτυχία εξ άλλου πραγματοποιήθηκε ημερίδα των νοσοκομειακών φαρμακοποιών της ΠΕΦΝΙ, με συμμετοχή περίπου 150 φαρμακοποιών. Συνατήσεις και εκδηλώσεις πραγματοποίησαν ακόμα για τα μέλη τους η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (ΠΕΦ), η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών (ΟΣΦΕ) και ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Με εξαιρετική μαζικότητα πραγματοποιήθηκαν τόσο τα εγκαίνια του PHARMA Point, όσο και η "Γιορτή φαρμακοποιών". Στα εγκαίνια, παρατηρήθηκε συνωστισμός προσωπικοτήτων: ανάμεσα τους, ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Γιάννης Μαγκριώτης (που τέλεσε τα εγκαίνια), οι βουλευτές κ.κ. Κούβελας και Ορφανός, ο νέος Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδης, ο εκπρόσωπος του Δήμαρχου Θεσσαλονίκης κ. Μαργαρίτης, οι πρόεδροι του ΠΦΣ κ. Δ. Βαγιωνάς, της ΠΕΦ κ. Αντ. Αυγερινός, της ΠΕΦΝΙ κ. Π. Ασιθιανάκης, ο πρόεδρος του Παντουρκικού Φαρμακευτικού Συλλόγου κ.Mehmed Domac, οι πρόεδροι της ΒΙΑΝΕΞ κ. Παύλος Γιαννακόπουλος, της APIVITA κ. Ν. Κουτσιανάς και της FARMAKON κ. Δ.Πολίτης και πολλοί άλλοι.
Στη γορτή φαρμακοποιών, συμμετείχαν πάνω από 1.500 φαρμακοποιοί και συνοδοί τους. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ. Γιάννης Βασιλειάδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, που ήταν ο χορηγός της εκδήλωσης.
Παράλληλα με το PHARMA Point και σε συνεργασία μαζί του, πραγματοποιήθηκε η έκθεση της HELEXPO με τον τίτλο "Hygeia & Care". Στην έκθεση αυτή, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας, έλαβαν μέρος περί τους 50 εκθέτες, με ιατρικό και οδοντιατρικό εξοπλισμό, υπηρεσίες και προϊόντα υγείας και περιποίησης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Το κυριότερο συμπέρασμα του φετινού PHARMA Point είναι ότι η αγορά και το κοινό επιβραβεύει τις καλά οργανωμένες εκδηλώσεις, που στηρίζονται σε έγκαιρο προγραμματισμό και συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων και που δημιουργούν συνθήκες μαζικότητας και προοπτικής. Σε αυτά τα σημεία έδοσαν πετυχημένες εξετάσεις, τόσο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, όσο και η ανάδοχος εταιρία Κ-Προβολή. Αυτό που απασχολεί τώρα τους οργανωτές του PHARMA Point είναι η συνέχιση της αναβάθμισης του το 2003, με νέα ποιοτικά στοιχεία, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται σχέδια για διεθνοποίηση της διοργάνωσης και η απόκτηση ενός ολοκληρωμένου χαρακτήρα, έτσι ώστε οι μεγάλες φαρμακευτικές εκδηλώσεις να αλληλοενισχύονται και όχι να ανταγωνίζονται η μία την άλλη. Με τη λογική αυτή, τα επόμενα μεγάλα ραντεβού των φαρμακοποιών για το 2003, θα είναι το Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο τον Απρίλιο, το συνέδριο των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά τον Μάϊο και ξανά το PHARMA Point, τον Οκτώβριο.